Toamna se poarta ..racelile



Nu stiu la voi in zona cum este insa la mine vremea asta imi da mari batai de cap: dimineata foarte frig, la pranz cald de pici iar seara din nou frig de iti dardaie oasele! Mititica mea e racita de 3 saptamani..mucisori si tuse care trec, iar apar si tot asa...( si cum sa nu fie asa cand nu suporta caciula in cap si sosete in picoare..cum incerc sa fac si eu ceva o si apuca alergatul desculta si fara fes prin curte..alerg dupa ea..o imbrac dar cursa reincepe in scurt timp...ca sa nu mai zic de placerea nebuna de a baga mana in apa...saracul Tony( catelul) cam moare de sete cu ea deoarece ii pitesc mereu apa iar el ajunge sa bea apa doar la ore fixe)

 Bineinteles ca am mers la medic..Am mers prima data cand raceala a debutat..cu tuse seaca noaptea...a trecut cu siropel natural si aerosol...tusea a devenit productiva...iar am mers la medic...sa vedem ce trebuie sa facem...vineri am fost ultima data la medic deoarece sforaia noaptea si mai avea  mucozitati.. Fac aceste precizari pt ca am fost inteleasca gresit....nu ii dau micutei tratament dupa ureche sau dupa internet....mergem la medic pediatru( nu de familie) ...o doctora cu experienta care lucreaza si in spital ..Si dovada ca suntem  responsabili si nu dam medicamente dupa ureche o reprezinta faptul ca am mers de 3 ori la medic..ba chiar de 4 daca pun la socoteala si vizita la medicul de familie...suntem constienti ca raceala trebuie tinuta in frau, mai ales la cei mici...In toata aceasta perioada am folosit doar remedii naturale, siropuri naturale si aerosoli..si au dat rezultate..foarte bune ar fi fost si ceaiurile cu miere insa ea nu bea ceai deloc....asa ca ne-am reorientat...cat mai multe fructe si lichide foarte importante in aceasta perioada!


Recunosc ca eu sunt adepta remediilor naturale si evit pe cat posibil medicamentele...In Romania sunt la moda antibioticele...pentru orice varsta, pentru orice afectiune , oricand si oricunde!Dar nu sunt de acord nici cu abuzul de antibiotice... Din acest motiv am renuntat la medicul nostru de familie care ne recomanda intodeauna antibiotic..indiferent de simptomele noastre, indiferent daca era vorba de noi adultii sau de copii!Si am un exemplu concludent in familie, nepotelul meu caruia acelasi medic( la care noi am renuntat pt ca prescria antibiotic la orice) ii recomanda antibiotic pentru orice afectiune...iar acum orice antibiotic i s-ar administra nu isi mai face efectul..plus ca saracutul copil a inchitit la antibiotice pana acum cat nu am mancat eu bomboane ! La acest aspect ma referam eu..nu ca sunt eu mare si tare si nu dau antibiotice ca asa vreau eu..nu..antibioticele au rolul lor dar DOAR atunci cand intr-adevar e nevoie de asa ceva!

 De exemplu noua ni s-a recomandat antibiotic anul trecut doar pentru ca fetita mea era racita..avea febra si ii curgea nasul  ..3 medici diferiti: acelasi tratament: AUGUMENTIN.. plus siropeluri si antitermice..

PAI DE CE? Rosu in gat nu avea, probleme la plamani nu..pur si simplu era racita...Raspunsul lor : pai...asa preventiv...sau :„trece mai repede raceala asa”...raspuns total GRESIT ...RACEALA NU TRECE CU ANTIBIOTIC...Am facut foarte bine ca nu i-am dat antibiotic..am mai asteptat 2 zile sa vedem cum reactioneaza la noul tratament( antitermic la 6 ore si aerosoli)...a treia zi nu mai avea nimic copilul...Si de atunci a trecut 1 an si urmatoarea raceala a aparut de-abia acum...( bine ar fi fost sa nu apara deloc dar ce sa facem...a inceput sezonul lor)

Raceala este produsa de un virus imun la antibiotic! Niciodata nu va trece cu antibiotic...De regula debuteaza cu nas înfundat, durere de gat, în cazurile mai grave cu febra si dureri de cap...Odata instalat virusul tine-te bine caci raceala poate dura pana la 2-3 saptamani...iar daca ”te intoarce” ( vorba bunicii.) pregateste-te sa lupti din greu cu ea!

Raceala trebuie luata in serios deoarce poate produce afectiuni grave precum sinuzita, faringita , bronsita sau chiar pneumonie! De aceea eu cred in principiul : A PREVENI ESTE MAI BINE DECAT A TRATA

Eu de regula nu prea racesc sau asa cum zice sotul meu am imunitatea destul de puternica...iar daca se intampla sa racesc, duc raceala ”pe picioare”, nu zac  iar simptomele in cazul meu nu sunt foarte multe..

Incerc  sa respect cateva reguli general valabile si in felul acesta ma tin la distanta de raceala!

Iata ce este important de stiut/facut:

Este foarte important sa avem mereu mainile curate deoarece raceala se transmite atat direct( prin tuse, stranut de la o persoana bolnava la una sanatoasa) dar si indirect prin obiecte contaminate clanta usii, haine etc.

Consumul fructelor proaspete si al legumelor este esential.Acestea contin vitamine, fibre, minerale. Foarte bune sunt fructele care contin vitamina C : portocalele, mandarinele, lamaile...deoarce vitamina C este esentiala in prevenirea si tratarea racelilor. Dar ce ne facem daca nu suntem mari consumatori de fructe ( cum este cazul meu)? Atunci intra in scena vitamina C sub forma de capsule, dropsuri, pastilute efervescente! O alternativa foarte buna o reprezinta Flavovit C de la Hofigal disponibil atat pentru adulti cat si pentru copii!

Somnul are si el un rol foarte important in prevenirea si tratarea racelilor, lipsa somnului creste sensibilitatea organismului la imbolnavire!Prin somn, corpul elimina toxinele si isi ia portia de energie.
Asadar nu uitati: odihniti-va si dormiti cat mai bine!

Cat mai multe lichide !!!! Regula general valabila atat pentru copii cat si pentru adulti! Lichidele ne ajuta sa eliminam toxinele din organism prevenind deshidratarea ! Cand suntem raciti pierdem o cantitate mai mare de lichide prin transpiratie abundenta, febra si mucisorii...asa ca hidratati-va!

Cat mai multe ceaiuri! Recunosc ca nu sunt o mare consumatoare a ceaiurilor! Insa in perioada rece si mai ales cand sunt racita beau foarte mult ceai ...Imi place sa il beau fierbinte si cu multa lamaie! Dupa doua cani de ceai cald deja ma simt mai bine! Ceaiul de tei este preferatul meu...cu multa lamaie si miere...delicios!Sucul de lamaie, prin continutul de vitamina C, contribuie in mod eficient la combaterea, dar si la prevenirea racelii, prin crestere rezistentei organismului .
Insa foarte bun la raceala este ceaiul de musetel, soc, patlagina( pentru tuse), menta sau muguri de pin!
In general ceaiurile sunt recomandate in prevenirea si tratarea racelilor insa acestea TREBUIE neaparat sa fie baute calde ( nu reci), sa fie folosite proaspete, sa nu bem mai mult de 3 cani de ceai pe zi!!!

De curand am aflat de pe situl celor de la hofigal ce rol are echinaceea in tratarea si prevenirea racelii! Aceasta previne raceala,ajuta la intarirea sistemului imunitar aparand organismul de infectii. O gasim sub diferite forme pastile, tinctura, unguent, sirop.In magazinul online Dacic Cool o gasim la pretul de 8,75 lei iar un flacon are 40 de capsule!
 Chiar astazi citeam intr-o revista de copii foarte apreciata de mine de importanta uleiului de peste atat pentru copii( dar dupa 3 ani) cat si pentru adulti.Este bogat in vitamina D si vitamina A,  stimuleaza metabolismul si activitatea functionala a sistemului nervos .Si pe acesta il putem gasi in magazinul DacicCool la pretul de 15 lei ( 40 de capsule moi).
Iar pentru dureri de cap dar si alte dureri asociate racelilor( musculare sau articulare) iau saliciol natural un fel de aspirina naturala. Eu o folosesc cu succes si in perioadele critice ale lunii cand durerea de burta este insuportabila si credeti-ma chiar isi face efectul si cel mai important este naturala( pana sa o descopar luam o jumatate de pastila..orice calmant ..am scris bine O JUMATATE pentru ca asa cum v-am spus nu sunt adepta medicamentelor si incerc sa le elimin total inlocuindu-le cu variante naturale) .Costa doar 14 lei 60 de comprimate( ma vor tine o vesnicie) si merita fiecare banut!

Si daca tot am vorbit despre raceli iata si o mucioasa mica si ciufulita!

Cam asa previn/tratez eu raceala! 
Sunt curioasa voi cum luptati cu raceala! Mai aveti si alte secrete? Tare mult as vrea sa le aflu!


15 comentarii:

  1. In general cam aceleasi lucruri folosesc si eu atunci cand ma confrunt cu o viroza respiratorie..mai exista si niste comprimate cu lactoferina care stimuleaza imunitatea, sunt recomandate mai ales pentru cei mici, insa si echinacea este eficienta (puteti incerca sa faceti cure toamna si primavara). Insanatosire grabnica micutei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos Gabriela! Pe situl celor de la hofigal exista foarte multe medicamente naturale care au drept scop stimularea imunitatii...va trebui sa incerc si eu o cura de acest gen

      Ștergere
  2. Eu de mica am fonst invatata de bunici sa iau miere cu propolis, polen, morcov ras si lamaie taiata in cubulete mici.Si de-a lungul anilor am racit doar de 2 ori mai serios, dar in 4 zile m-am pus pe picioare si fara antibiotice.Astea se iau doar cand in corp exista infectie pentru a colecta, de exemplu cand avem pungi de puroi pe amigdal!Nu pentru o raceala simpla!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uite ca de morcov ras nu am auzit..multumesc de pont!

      Nici eu nu racesc foarte des si daca totusi racesc imi trece f repede ..de regula cu ceaiuri!

      Si eu sunt impotriva antibioticelor....in viata mea am luat antibiotic doar in problemele legate de masele,,,cand am avut o infectie f puternica...nicidecum in simple raceli cu tuse si mucisori

      Ștergere
    2. hei!!!!! Stai linistita draguta..toti mancam...si eu am mancat cateva si culmea ca tot imi este foame! hi hi...

      Ștergere
  3. Pentru binele copilasului mai bine ati asculta doctorul..sau o sa traga dupa copilarie din cauza la niste tratamente prea indulgente. Internetul nu trateaza boli.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate nu m-am facut bine inteleasa in articol...mi s-a recomandat antibiotic anul trecut cand micuta a avut o simpla raceala...febra si mucisori...pe vremea aceea avea doar 1 an..am spus ca 3 mi-au recomandat antibiotic preventiv ca vezi domne asa trece mai repede.Nu avea nici o infectie( rosu in gat de expl)..febra e o reactie normala a organismului nu doar la o infectie si ci la un virus...Daca ar fi avut rosu in gat cu siguranta i-as fi dat antibioticul prescris...Am facut foarte bine deoarece fetitei i-a trecut raceala doar cu antitermice si aerosoli la 2 zile dupa ultima prescriptie

      iar acum este din nou racita, dupa o pauza de 1 an...si am mers cu ea de 3 ori la medic ...are doar mucisori care ajung pe gat si uneori o irita..de aici apere tusea( din ce in ce mai rara acum)...Nu are febra, nu tuseste f rau, nu se aude nimic la plamani...Mergem la un medic pediatru..nu medic de familie ...nu luam tratament dupa ureche sau citind pe net...ci doar la recomandarea medicului....

      iar prima data nu i-am dat antibiotic deoarece nu am avut incredere in medicii respectivi...doi dintre ei erau medici generalisti, de familie care dau antibiotic ” de frica” ( vezi doamne sa nu pateasca ceva daca nu recomanda pilula salvatoare) iar cel de-al treilea medic rezident care ne-a consultat la urgenta( ce cauta un medic rezident la urgente? )...mare mi-a fost uimirea cand am constatat ca nu era la curent cu anumiti termeni medicali ...
      sper ca s-a inteles...voi incerca sa fac o modificare si in postare...sa nu mai creeze confuzii

      Ștergere
    2. Eu te sustin, Raluca si am inteles ce ai vrut sa transmiti. Eu am povestit pe blogul meu despre doi prieteni sportivi, terminati din cauza antibioticului. Medicii nostri se bat cu pumnul in piept si cum le spui ca esti racit hopa apar cu antibioticul. Baietii astia de care spuneam racesc tot timpul, iarna, vara si aparent par perfect sanatosi. Amandoi au si probleme la stomac (gastrita cronica) tocmai din cauza ca antobioticul termina flora intestinala, mai ales daca il iei de 3-4-5ori pe an. In trecut, bunicii nostri nu luau antibiotic si au trait pana la 80-90 de ani. Azi se moare pe capete, chiar si de la 30-40 de ani. Nu stiu, prea suntem bombardati cu medicamente pentru orice boala superficiala. Evident, exista si exceptii, dar nu putem sa ne referim doar la acele putine cazuri in care antibioticul a fost cheia supravieturirii unui om afectat grav de gripa sau raceala.

      Ștergere
    3. Multumesc Aurora! exemplul tau demonstreaza ca si sportivii care aparent au o viata sanatoasa( din punct de vedere alimentar si sportiv) pot suferi de pe urma acestor medicamente minune...Nu sunt contra antibioticului insa usurinta cu care se recomanda ma ingrozeste...Ai mare dreptate! Strabunica mea a trait 100 de ani fara antibiotic...si multe boli grave si le-a tratat natural( pe vremea aceea nu existau atatea medicamente)...Iar subiectul acestei postari il reprezenta raceala...si cu siguranta la raceala nu poti recomanda antibiotic!!

      Ștergere
  4. Neata.insanatosire grabnica.cam da toti sunt la fel sau mai bine spun acelas lucru ca la piata preturile nu stiu de ce.in italia si franta nu dau antibiotic cu una cu 2...
    eu una cum vine frigu incep cu sucurile naturale la portocale bag si una lamaie si le dau din septembrie.Alvytil si cand si cand sirop cu muguri de pin asta pana apare si vaccinu antigripal la a ta printesa nu cred ca poti sa-i faci acum eu le fac de la 4ani jumate cand s-au terminat vaccinurile din carnet.si cand este mica si prima repriza se face 5ml este o siringa mica si repeti la 2sapta.si la anu masura mare nu zic ca nu racesc cat nasu sau tuse dar numi fac febra si altele acum fie care cum crede eu una la dr.nu mai merg am retinere pt ei ca nu s buni am un fix eu inca.asta i parerea mea.pup.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumim speranta! Am auzit si eu de vaccinul acesta, personal nu l-am facut niciodata ..nu am avut nevoie..am iminitatea buternica...tratamentul natural a dat mereu roade in cazul meu!

      Ștergere
    2. buna.da si eu merg cat pot pe naturale si n toamna vaccinu sa fiu mai sigura mai ales ca ai merg la bazin si apa este sloi inca la noi nu sunt asa conditi dar na ce sa facem cand le place apa mult..nu stiu daca le am dat de 2 ori antibiotic decand ii am pe copii,mei.sanatate maxima pop

      Ștergere