Analize OBLIGATORII INAINTE DE SARCINA


Veti gasi pe multe situri un sir lung de analize, unele cunoscute, altele mai putin. O simpla vizita la medicul ginecolog va poate aduce o lista lunga in care veti gasi scrise mai multe denumiri pe care cu siguranta multe dintre noi nu le vom intelege. Probabil vom ajunge acasa, le vom descifra si apoi le vom cauta pe internet. Ei bine, sper ca macar o parte din cele care vor face acest lucru sa fie directionate de catre batranul Google pe pagina mea.

Ce imi propun eu? Sa raspuns la toate intrebarile voastre(chiar daca nu in aceasta postare, macar in comentariile ei), sa va explic ,,romaneste'' ce inseamna fiecare si sa trag un semnal de alarma in randul mamicilor care NU FAC ANALIZE INAINTE DE SARCINA.

Caci DA, ma numar printre cele care au facut aceasta mare prostie, desi un drum la medic nu m-ar fi costat nimic(si spun nimic pt ca majoritatea analizelor oricum le faceam gratuit avand asigurarea de la serviciu). Dar pur si simplu nu am stiut...Probabil v-ati dat seama din cele scrise pana acum ca sunt din nou insarcinata, il asteptam cu multa dragoste, incredere si credinta pe bebe 2.

Pentru ca la prima sarcina nu mi s-au recomandat analize inainte de sarcina(desi atunci am mers la medic inainte de conceptie) am crezut ca nu sunt necesare nici acum..

Dar sa vedem ce analize ar trebui sa facem inainte de sarcina:

Medicul ne recomanda urmatoarele:

1. Hemoleucograma, grup de sange si Rh: ofera informatii asupra unei eventuale anemii, trombocitopenii sau a unei infectii in organism. Grupa de sange si Rh-ul ne informeaza asupra unei posibile incompatibilitati sanguine mama-fat. In cazul in care mama are grupa 0 +/- si RH -, automat sotul isi va determina grupa de sange si Rh-ul; Mai pe romaneste este bine sa stim inainte de sarcina daca avem un Rh negativ, sa fim pregatite din timp.

2. AgHBS, AC anti HVC sunt markeri ai infectiei virale cu virusul hepatic B si C.
In caz ca viitoarea mamica are Ag HBS absent si AC HBS absenti poate opta pentru vaccinarea impotriva virusului hepatic B. Pentru virusul C nu exista tratament. In cazul in care virusul B sau C este prezent la mama, nasterea va avea loc prin operatie cezariana;

3. Test pentru depistarea infectiei cu virusul HIV este un examen obligatoriu;

4. Glicemia este importanta pentru ca ne ofera informatii asupra unui eventual diabet zaharat;

5. Analizele din profilul TORCH- despre acest subiect voi discuta pe larg in postarile viitoare- de subliniat existenta vaccinului antirubeolic pe care mamica il poate face inainte de sarcina daca nu au imunitate. Astfel se va evita un stres suplimentar, repetarea analizelor o data la 2 luni daca acea imunitate nu exista.

6. Chlamidia: se recolteaza de la nivelul colului uterin. In caz de pozitivitate, tratamentul este obligatoriu, tinand ca unele studii arata implicarea acestor infectii in avortul spontan;

7. Secretia vaginala;

8. Testul Babes - Papanicolau pentru depistarea unor eventuale displazii cervicale sau cancer la colul uterin;

Pentru ca am trecut prin doua sarcini si intre timp am devenit mai informata si din pacate '' patita'' recomand aceste analize efectuate inainte de sarcina punand un mare accent pe profilul TORCH si Chlamidia  tocmai pentru faptul ca riscul contactarii unor boli din aceasta sfera se reduce considerabil daca ne vaccinam inainte de sarcina(vaccinul in timpul sarcinii este contraindicat) in cazul in care descoperim ca nu avem imunitate.

Sper sa va ajute aceste randuri! In urmatoarele postari voi prezenta amanuntit informatii suplimentare despre profilul TORCH!

Un comentariu:

  1. Hei, felicitari pentru cel de al doilea bebe! Sa iti traieasca! And welcome back! Te pup!

    RăspundețiȘtergere